čtvrtek 16. února 2017

Máničky a ženy (2.) - Manželky a přítelkyně

I když jsou Máničky bytosti zvláštní, určité rysy běžného modelu chování v nich zůstávají – i Máničkám není dobře samotným, touha pojmout sobě choť či přítelkyni je u nich tedy stejně obvyklá, jako u zbytku mužské populace.
Je nasnadě, že bigbít není zrovna činností, která by vnášela do vztahu klid a romantiku. I když v ojedinělých případech trojúhelník Mánička – žena – bigbít funguje, většinou je spíše jablkem sváru. Je třeba si uvědomit, že Mánička je téměř každý víkend na tancovačce, jakékoli jiné kulturní vyžití v tento čas tedy odpadá. A jen málo žen shledává zábavným sobotu co sobotu poslouchat stejný kravál, odrážet identické návrhy opilců  a k ránu tahat společensky unavenou Máničku k domovu.
Manželky a přítelkyně Mániček to nemají jednoduché. Mánička totiž podřizuje bigbítu v podstatě všechno. Kromě zmíněných víkendů je to například dovolená – pokud už k nějaké dojde, vyráží se na ni v neděli, po bigbítu, přičemž následující pátek ráno už Mánička žene svoji polovičku k domovu, neboť večer vyráží na další štaci.
Víkendy to ovšem nekončí. Bigbítová kapela vyžaduje spoustu Mániččina času i během týdne, takže tato mizí na zkoušky, na brigádu do zkušebny nebo na schůzi do nálevny. Pokud Máničky nastoupí do studia, aby nahrály desku, je po celý čas natáčení Mánička v kruhu rodinném nepoužitelná.
Velkou nelibost vzbuzuje u manželek a přítelkyň Mániček přízeň jiných žen obdivujících je během tancovačky. Je to sice logické, avšak nevyhnutelné, a jakkoli je vztah Máničky a jejího protějšku pevný, fanynky z bigbítu jsou pro něj neustálou hrozbou. Nutno podotknout, že často hrozbou oprávněnou...
V mnoha případech pojme Mánička za choť právě fanynku, kterou každý víkend vídává pod podiem a kterou po několika měsících mlsného okukování konečně sbalí. Často to vede k přerodu fanynky k zásadní odpůrkyni bigbítu, neboť si je plně vědoma všech úskalí, která bigbít do jejího vztahu s Máničkou přináší.
Vztahy Mániček se rozpadají o něco častěji, než je obvyklé. Většinou za to mohou právě Máničky – ať už podlehnout svodům s bigbítem spojeným nebo jsou prostě oddány svému konání tak, že to jejich polovička nevydrží. Co se bigbítu týče, neznají totiž Máničky kompromisů, a právě proto to mají jejich manželky a přítelkyně tak složité.


Naštěstí jsem nikdy nezažil ono tradiční ultimátum „buď já, nebo bigbít“, znám ho tedy pouze zprostředkovaně, jeho výskyt je ale častější, než by se zdálo. Sám vlastně nevím, jak a zda-li bych podobnou situaci řešil. Bigbít je totiž pro Máničku ženou i přítelkyní, nemůže ho jen tak nechat jít...


 

Žádné komentáře:

Okomentovat